Ocena możliwości zrównoważonego gospodarowania wodami opadowymi na obszarach zurbanizowanych na przykładzie wybranego osiedla mieszkaniowego. T 1 i 2. - Zielińska, Alicja (Assessment of the possibility of sustainable rainwater management in urban areas, 2019)
Tematyka pracy dotyczy zrównoważonego gospodarowania wodami opadowymi. Do pro-pozycji rozwiązania problemu badawczego wykorzystano podejście wieloaspektowe – z jednej strony podjęta została próba oceny relacji ilościowej opad atmosferyczny - spływ powierzchniowy wody opadowej, z drugiej zaś - opracowano rozwiązania krajobrazowe, służące proekologicznemu zagospodarowaniu wód opadowych oraz schematy gospodarowania wodami opadowymi w sposób zrównoważony. Podstawowym obiektem badań był fragment osiedla Nowy Dwór we Wrocławiu.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: woda opadowa; zrównoważone gospodarowanie wodą opadową; spływ powierzchniowy wody opadowej; powierzchnie nieprzepuszczalne; powierzchnie przepuszczalne