Wpływ dodatku ekstraktów roślinnych na zawartość związków biologicznie aktywnych i właściwości frytek - Gertchen, Mateusz (The effect of plants extracts addition on biologically active compounds content and properties of French fries, 2019)
Celem pracy było określenie wpływu dodatku wybranych ekstraktów z ziół i roślin przyprawowych w procesie produkcji frytek otrzymanych z ziemniaków odmian o jasnokremowym (tradycyjnym), fioletowym i czerwonym miąższu na zawartość wybranych związków biologicznie aktywnych, aktywność przeciwutleniającą w surowcu, półprodukcie i produkcie gotowym oraz na jakość organoleptyczną frytek.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: frytki; ekstrakty roślinne; kolorowe ziemniaki; związki biologicznie aktywne; aktywność przeciwutleniająca