Transformacja kontraktu psychologicznego jako obraz zmian w relacjach pracownik−organizacja - Światek-Barylska, Ilona (Transformation of the psychological contract as a sign of changes in employee–organization relationships, 2011)
W opracowaniu poruszony został problem zmian, jakie zachodzą w kontraktach psychologicznych zawieranych między pracownikiem i pracodawcą. Wskazano na zastępowanie działań kształtujących poczucie bezpieczeństwa i lojalność pracowników działaniami mającymi przygotować zatrudnionych do bycia elastycznymi i konkurencyjnymi na rynku pracy (employability). Zaprezentowane zostały także wyniki badań obrazujące skalę zmian zachodzących w kontraktach psychologicznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 218, s. 258-265
Keywords: kontrakt psychologiczny; zmiana; relacja pracownik-organizacja; psychological contract; change; employee-organization