Dojrzałość projektowa organizacji jako potencjał rozwojowy przedsiębiorstw - Wittek, Żaneta (Project management maturity as developmental potential of an enterprise, 2011)
W ostatnim czasie ogromne zainteresowanie kadry zarządzającej wzbudza koncepcja zarządzania projektami. Nie trzeba przekonywać nikogo, że zarządzanie organizacją poprzez projekty daje możliwość realizowania długofalowych celów instytucji w usystematyzowany i kontrolowany sposób bez przekroczenia trzech najważniejszych ograniczeń – czasu, zakresu i budżetu projektów. Głównym celem zarządzania portfelem projektów jest maksymalizacja wkładu poszczególnych projektów w sukces biznesowy organizacji i maksymalizacja efektów biznesowych. Obecnie istnieje również możliwość określenia dojrzałości projektowej przedsiębiorstwa, która pozwala na identyfikację poszczególnych obszarów zarządzania projektami w organizacji i ich ciągłe udoskonalanie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 218, s. 282-290
Keywords: zarządzanie projektami; dojrzałość projektowa; project management; project maturity