Wartości informacyjne sprawozdawczości według segmentów działalności na przykładzie grupy kapitałowej Orbis - Sojak, Sławomir (Informative values of IAS 14 segment reporting based on the example of Orbis Capital Group, 2011)
Zgodnie z zaleceniami MSR 14 Sprawozdawczość dotycząca segmentów działalności oraz jego następcy – MSSF 8 Segmenty operacyjne podstawowym celem ujawnienia informacji o segmentach działalności jest dostarczenie nowych danych, pozwalających ich użytkownikom (inwestorom) na pełniejszą ocenę działalności jednostek gospodarczych. Artykuł dokonuje analizy informacji ujawnionych przez Grupę Kapitałową Orbis w sprawozdaniach finansowych za lata 2003-2009 o segmentach działalności w przekroju branżowym i geograficznym
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 2 (7), s. 220-239
Keywords: MSR 14; MSSF 8; sprawozdanie według segmentów działalności; segmenty operacyjne; IAS 14; IFRS 8; report according to activity segments; trade segments; operational segments