Strategiczne kierunki polityki regionalnej w projekcie ministerialnym Krajowej Strategii Rozwoju Regionalnego - Zaleski, Janusz (Strategie directions of regional policy in Poland in ministerial proposal of National Regional Development Strategy, 2010)
rojekt Krajowej Strategii Rozwoju Regionalnego (KSRR) został 12 marca 2010 r. przedstawiony jako propozycja polityki rozwoju regionalnego na lata 2010-2020. Referat przedstawia ewaluację tego dokumentu, w której przedstawiono umiejscowienie KSRR w systemie dokumentów strategicznego programowania rozwoju kraju. Główna część referatu poświęcona jest strategicznym problemom i związanym z tym dylematom w zakresie proponowanych rozwiązań. Przeanalizowano takie zagadnienia, jak: klasyczne i nowoczesne podejście do rozwoju regionalnego w KSRR, zastosowanie polityki zorientowanej terytorialnie (placed basedpolicies) do mniejszych obszarów niż administracyjne regiony, dalszą decentralizację zadań i finansów publicznych, a także wzmocnienie pozycji ministra rozwoju regionalnego w strukturach administracji centralnej. Istotnej krytyce poddano system wskaźników monitorowania oraz ubogi system instrumentów wdrażania proponowanej strategii. Ogólna ewaluacja projektu dokumentu jest jednak pozytywna, jako wyjściowego do dalszych dyskusji z resortami sektorowymi przed ostatecznym przyjęciem go przez Radę Ministrów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 143, s. 39-48
Keywords: polityka regionalna; ewolucja; rozwój regionalny; regional policy; evaluation; regional development