Rola regionów miejskich w rozwoju Unii Europejskiej - Kabat-Rudnicka, Danuta (Role of urban regions in the development of the European Union, 2010)
Wraz z tzw. wschodnim rozszerzeniem UE spójność gospodarcza i społeczna nabrała jeszcze większego znaczenia. Cel ten jest realizowany z wykorzystaniem instrumentów polityki regionalnej i strukturalnej. Ważną rolę odgrywa także europejski rozwój przestrzenny: rozwój metropolii, miast i regionów; miast, które odgrywają istotną rolę jako centra innowacji, badań i rozwoju oraz ośrodki edukacyjne i produkcyjne, lecz przede wszystkim jako siła sprawcza rozwoju regionalnego. Unia Europejska winna w związku z tym wspierać policentryczny rozwój miast europejskich, szczególnie tych w Europie Środkowo-Wschodniej. Ponadto polityka regionalna, koncentrująca się na innowacyjności i gospodarce opartej na wiedzy, przyczynia się do rozwoju kapitału społecznego, który staje się ważnym czynnikiem rozwoju gospodarczego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 143, s. 218-228
Keywords: Unia Europejska; regiony miejskie; metropolie; rozwój monocentryczny; rozwój policentryczny; European Union; urban regions; metropolitan areas; monocentric development; polycentric development