Kopalnie złota na Wielisławce (Pogórze Kaczawskie) - Maciejak, Krzysztof; Kowalski, Aleksander; Maciejak, Marcin (Goldmines of the Wielisławka hill (Kaczawa Upland), 2017)
Autorzy przedstawiają opis górnictwa złota w rejonie masywu ryolitowego Wielisławki na Pogórzu Kaczawskim, na podstawie wyników kwerendy kartograficznej i bibliograficznej, analiz numerycznych modeli terenu LiDAR, a także prac terenowych. Niniejszy materiał wzbogacają m.in. dwie unikalne mapy, które należą do najcenniejszych dzieł kartografii górniczej na terenie Polski. Powstały one około 1556 r. jako materiał pomocniczy dla rozpatrzenia konfliktu, do jakiego doszło pomiędzy właścicielami ziemskimi a górnikami z kopalni złota na Wielisławce.
Hereditas Minariorum, Vol. IV, 2017, s. 45-63
Keywords: górnictwo; historia; kultura materialna; archeologia przemysłowa; historia górnictwa; złoto; srebro; Wielisławka; Sudety