Aktywność zawodowa kobiet a świadczenie wychowawcze - Gajewicz, Małgorzata (Professional activity of women and educational benefit, 2019)
Zagadnienia związane z miejscem kobiet na rynku pracy są szeroko komentowane przez dziennikarzy czy ekonomistów oraz stanowią jeden z kluczowych elementów gry politycznej. Polityka prorodzinna powinna być nastawiona na godzenie ról społecznych rodziców, czyli rodzicielstwa i pracy zawodowej. Pierwszym po 1989 roku systemowym narzędziem wsparcia rodzin jest program Rodzina 500+. Traktuje on politykę rodzinną jako inwestycję na rzecz rodzin. Jest początkiem zmian w podejściu do polityki rodzinnej. Od momentu jego wprowadzenia w życie ekonomiści obawiali się, że może on w dużym stopniu wpłynąć na spadek aktywności zawodowej kobiet, która była wyraźnie niższa niż kobiet bezdzietnych i ojców. W artykule ukazano charakterystyczne wskaźniki aktywności ekonomicznej kobiet w Polsce i w województwie dolnośląskim w okresie przed i po wprowadzeniu świadczenia wychowawczego Rodzina 500+. W tym celu wykorzystano literaturę przedmiotu, dane statystyczne GUS, badania BAEL oraz informacje MRPiPS
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2019; Nr 1 (544), s. 37-44