Wykorzystanie zrównoważonej karty wyników w ocenie zdolności rozwojowej jednostek samorządu terytorialnego - Nieplowicz, Maria (The use of Balanced Scorecard in the assessment of developmental capacity of local government units, 2019)
Doświadczenia ostatnich lat wskazują na głębokie zmiany podejścia do potrzeby rozwoju w jednostkach samorządu terytorialnego. Od urzędników wymaga się skupianie nie tylko na miernikach finansowych, ale również na zaangażowaniu w działania prorozwojowe, które to w efekcie decydują o sukcesie tych organizacji. Specyfika funkcjonowania sektora budżetowego wymusza prezentowanie różnorodnych mierników, jednak proces pomiaru nie może być celem samym w sobie. W literaturze przedmiotu wskazuje się zrównoważoną kartę wyników jako narzędzie wykorzystujące wielopłaszczyznowe metody oceny działań rozwojowych. W związku z tym głównym celem artykułu jest uwypuklenie znaczenia prospektywnych mierników badania zdolności rozwojowej jednostek samorządu terytorialnego. Wykorzystując przegląd literatury, metodę dedukcyjną oraz wnioskowania przez analogię, zaprezentowano koncepcję oceny wkładu urzędników w rozwój jednostki samorządu terytorialnego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2019; Nr 1 (544), s. 181-190