Ustalanie kosztów uzyskania przychodów w warunkach prowadzenia ksiąg rachunkowych - Poszwa, Michał (Determining tax deductible costs in the conditions of keeping the books of account, 2019)
Celem artykułu jest analiza i ocena wariantów ustalania kosztów uzyskania przychodów w rachunku wyniku podatkowego. Przedmiotem analizy są przepisy ustaw regulujących opodatkowanie dochodów z działalności gospodarczej prowadzonej w formie osoby fizycznej i prawnej. W opracowaniu zastosowano metodę analizy regulacji prawnych, interpretacji podatkowych, wyroków sądów administracyjnych oraz literatury. W przypadku podatników stosujących księgi rachunkowe procedura rachunkowa dotycząca ustalania kosztów podatkowych nie została jednak precyzyjnie określona w przepisach. W praktyce stosowania ustaw o podatkach dochodowych pojawia się szereg dylematów, które skutkują różnymi wariantami rachunku kosztów uzyskania przychodów. Rezultatem przedstawionych analiz jest identyfikacja podstawowych wariantów rachunku kosztów podatkowych oraz ocena skutków ich stosowania. Dla podatników istotne jest wskazanie konsekwencji stosowania procedur rachunkowych głównie w kontekście oceny prawidłowości rozliczeń
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2019; Nr 1 (544), s. 213-221