Metody pomiaru kapitału ludzkiego w jednostkach samorządu terytorialnego - Tokarska, Dorota (Methods of measuring human capital in local government units, 2019)
Zadaniem artykułu jest wskazanie metod wyceny kapitału ludzkiego, które mogą zostać zastosowane w jednostkach samorządu terytorialnego z zachowaniem specyfiki finansowania i zarządzania tymi jednostkami. W pierwszej części artykułu omówiono definicje kapitału ludzkiego, w drugiej nakreślono specyfikę kapitału ludzkiego w jednostkach publicznych. Następna część artykułu to skrócona prezentacja metod pomiaru kapitału ludzkiego wraz ze wskazaniem metod, które mogą być skutecznie zastosowane w jednostkach samorządu terytorialnego. W artykule rozważa się zasadność stosowania w JST konkretnych metod wyceny kapitału ludzkiego. Pytaniem zasadniczym jest kwestia, czy w JST powinny być stosowane metody wyceny kapitału ludzkiego oraz jakie kwestie zarządcze mogłyby uwzględniać pozyskane w ten sposób miary. W celu znalezienia odpowiedzi na nurtujące autora pytania zastosowano analizę literatury dotyczącej miar kapitału ludzkiego oraz specyfiki zarządzania jednostkami samorządu terytorialnego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2019; Nr 1 (544), s. 222-232