Wsparcie rozwoju eksportu przedsiębiorstw z funduszy strukturalnych w okresie programowania 2007–2013 - Czemiel-Grzybowska, Wioletta (Support of export development of businesses from the structural funds in the period 2007–2013, 2011)
Wymiana międzynarodowa wymaga działań skierowanych na wzmacnianie rozwoju eksportu jako dźwigni sukcesu firmy w kierunku pozyskania przewagi konkurencyjnej. W okresie dekoniunktury przedsiębiorstwa dokonują szczególnie ostrożnych działań w doborze kontrahentów; zwłaszcza na rynkach światowych. Kierunki ekspansji są uzależnione od dostępu rynków i wymaganych atestów; świadectw i certyfikatów. W okresie finansowania 2007–2013 UE wspiera rozwój eksportu ze środków strukturalnych. Polska; będąc bramą na wschód Unii Europejskiej; przy szczególnym położeniu geopolitycznym powinna prowadzić zdynamizowane działania eksportowe
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 91-98