Znaczenie polityki strukturalnej Unii Europejskiej dla rozwoju województwa śląskiego - Gierczycka, Jadwiga (The role of the EU structural policy in the development of Silesian Voivodeship, 2011)
Konieczność prowadzenia wewnątrz Unii Europejskiej polityki strukturalnej jest konsekwencją dużego zróżnicowania poziomu rozwoju społecznego i ekonomicznego krajów członkowskich oraz istnienia bardzo dużych dysproporcji między regionami w tych krajach. Istotną rolę w polityce strukturalnej i regionalnej Wspólnoty odgrywają fundusze strukturalne. W perspektywie finansowej 2007–2013 funkcjonują: Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego i Europejski Fundusz Społeczny. Z 16 programów regionalnych realizowanych obecnie w Polsce jednym z największych pod względem rozmiarów wydatków jest Regionalny Program Operacyjny Województwa Śląskiego. Program ten finansowany jest z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Celem głównym Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007–2013 jest stymulowanie dynamicznego rozwoju przy wzmocnieniu spójności społecznej; gospodarczej i przestrzennej regionu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 167-176