Zmiany stopy oszczędzania i inwestycji oraz ich determinanty w Polsce w latach 1991–2007 - Kosztowniak, Aneta (Change of saving and investment rates and their criteria in Poland in the period 1991–2007, 2011)
W opracowaniu przedstawiono modele teoretyczne dotyczące oszczędności (F. Modigliani, R. Solow–T. Swan, G. Mankiw, D. Romer i D. Weil). W analizie empirycznej przeprowadzono ocenę parametrów funkcji oszczędności F. Modiglianiego i paradoksu Feldsteina-Horioki dla Polski w latach 1991–2007
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 271-280