Rola sformalizowanych systemów zarządzania środowiskowego we współczesnej gospodarce światowej - Kuna-Marszałek, Anetta (Role of formal environmental management systems in contemporary world economy, 2011)
W dobie rosnących zagrożeń ekologicznych, które wynikają z nadmiernej eksploatacji środowiska naturalnego i internacjonalizacji działalności przedsiębiorstw, coraz częściej pojawiają się postulaty ekologizacji procesów zarządzania. Zintegrowane ze wszystkimi funkcjami i zadaniami w firmie mogą istotnie wpływać na jej rozwój oraz na wyniki prowadzonej działalności. Celem artykułu jest określenie roli i znaczenia sformalizowanego systemu zarządzania środowiskowego w przedsiębiorstwie w świetle wymogów współczesnej gospodarki, ze szczególnym uwzględnieniem korzyści, kosztów oraz najważniejszych problemów płynących z jego wdrożenia i funkcjonowania. Rozważania koncentrują się na dwóch sformalizowanych koncepcjach środowiskowych: normie ISO 14001, mającej zasięg międzynarodowy, oraz unijnym Rozporządzeniu EMAS
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 302-311