Światowy kryzys żywnościowy 2007–2008. Przyczynek do rozważań nad współczesnymi uwarunkowaniami funkcjonowania międzynarodowych rynków rolnych - Malchar-Michalska, Dominika (The world food crisis 2007–2008. Contribution to considerations on the functioning of contemporary world agricultural commodity markets, 2011)
Kryzys żywnościowy 2007–2008 zakończył trzy dekady relatywnie niskich cen produktów rolno-spożywczych na rynkach międzynarodowych. Czynniki, które wpłynęły na wzrost cen żywności, mają wielowymiarowy charakter i można je zaklasyfikować zarówno do tych o charakterze podażowym i popytowym, jak i krótko- i długoterminowym. Niemniej trudno wskazać przyczyny, które mają największy i bezpośredni wpływ na wzrost cen tych dóbr. Kryzys żywnościowy 2007–2008 unaocznił niedoskonałości globalnego łańcucha dostaw żywności i potrzebę przebudowy architektury i zasad, na jakich funkcjonują międzynarodowe instytucje odpowiedzialne za monitoring międzynarodowych rynków rolnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 342-350