Kryzys bankowy w Islandii z perspektywy międzynarodowej - Markiewicz, Magdalena (Banking crisis in Iceland from an international perspective, 2011)
Islandia stała się jednym z symboli kryzysu finansowego, który miał miejsce na świecie od 2007 r. W 2008 r., gdy całkowicie upadł sektor bankowy tego kraju, powstało wiele pytań o przyczyny tak dramatycznego przebiegu kryzysu bankowego. W artykule zwrócono uwagę na kształt systemu bankowego w Islandii, skutki napływu nadwyżek kapitałowych do islandzkich banków komercyjnych oraz ich przekształcania w ramach działalności operacyjnej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 373-382