Klastry jako stymulatory międzynarodowych przepływów gospodarczych - Szymoniuk, Barbara (Clusters as stimulants of international economic flows, 2011)
Niniejszy artykuł ma na celu wskazanie na przykładzie działalności konkretnych klastrów i inicjatyw klastrowych, jaka jest ich rola w realizacji i wspomaganiu międzynarodowych przepływów gospodarczych. Podstawą rozważań będzie analiza międzynarodowych przepływów gospodarczych w polskich klastrach, dokonana na bazie wyników badania benchmarkingowego przeprowadzonego w roku 2010 przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości. Dopełnieniem tematu będzie przykład międzynarodowej aktywności megaklastra spożywczego państw nadbałtyckich, tworzonego w ramach unijnego projektu o nazwie „Baltfood”. Przykład ten może stanowić inspirację do doskonalenia procesów internacjonalizacji klastrów polskich, a tym samym do stymulacji międzynarodowych przepływów gospodarczych w klastrach i ich otoczeniu rynkowym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 676-683