Proces wielowymiarowej analizy ryzyka w przedsiębiorstwie - Dzięcioł, Paweł (The process of multidimensional risk analysis in a company, 2018)
W opracowaniu zawarto przegląd najbardziej popularnych koncepcji procesu analizy ryzyka w piśmiennictwie zarówno krajowym, jak i zagranicznym. Ponadto skupiono się na różnicach między tymi koncepcjami. Analiza ryzyka w literaturze przedmiotu jest kategorią nadal wymagającą analizy, choć już w jej początkowej fazie zyskała na znaczeniu w praktyce przedsiębiorstw. W pracy wskazano na kluczowe etapy wielowymiarowej analizy ryzyka – obszary ryzyka i jego identyfikację, opis różnych rodzajów ryzyka, oszacowanie, pomiar i ustosunkowanie się do ryzyka. W niniejszej publikacji zaprezentowano różne koncepcje oraz liczne przykłady z procesu zarządzania ryzykiem. Ponadto uwzględniono najbardziej znane światowe standardy zarządzania ryzykiem. Problem badawczy został postawiony w formie pytania o to, jak może wyglądać proces wielowymiarowej analizy ryzyka w przedsiębiorstwie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 541, s. 19-38
Keywords: zarządzanie ryzykiem; ryzyko; identyfikacja ryzyka; ewaluacja ryzyka; risk management; risk; risk identification; risk evaluation