Rynek bancassurance w Polsce w latach 2009-2016 - Gwizdała, Jerzy; Pobłocka, Agnieszka (Bancassurance market in Poland in 2009-2016, 2018)
Bancassurance polega na sprzedaży produktów finansowych i ubezpieczeniowych klientom banków przez sieć dystrybucji banku. Stwarza to korzyści i zagrożenia dla usługodawców i usługobiorców. Celem artykułu jest prezentacja obecnego rynku bancassurance w Polsce na tle całego rynku ubezpieczeniowego oraz wskazanie możliwych kierunków rozwoju w XXI wieku. W tym celu zaprezentowana zostanie analiza sprzedaży ubezpieczeń (ogółem i według kanałów dystrybucji), w szczególności w usługach bancassurance. Dodatkowym celem jest zaprezentowanie szans i zagrożeń dla klientów banków, banków i zakładów ubezpieczeń w usługach bancassurance. Materiał statystyczny ujęty w badaniu to materiał wtórny publikowany przez KNF oraz PIU. W pracy jako metody badawcze zastosowano m.in. krytyczną analizę literatury przedmiotu oraz metody statystyczne
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 541, s. 63-84
Keywords: zakłady ubezpieczeń; produkty ubezpieczeniowe; bancassurance; banki; insurance companies; insurance products; banks