Ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej pośrednika kredytu hipotecznego - Wieteska, Stanisław; Kowalczyk-Rólczyńska, Patrycja; Czajkowska, Agnieszka (The mortgage loan intermediary liability insurance, 2018)
Kryzys finansowy z lat 2007-2009 doprowadził do tego, że za pomocą odpowiednich dyrektyw podjęto radykalne działania mające na celu ochronę konsumenta jako słabszej strony umowy kredytowej. Wśród wielu decyzji szczególną uwagę zwrócono na sposób zawierania przez pośredników umów kredytów hipotecznych. Na pośredników kredytu hipotecznego, oprócz wielu wymagań, nałożono obowiązek zawarcia umowy ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej. Artykuł naświetla problematykę kredytów hipotecznych w Polsce i obszernie ustosunkowuje się do treści zapisów zawartych w aktach prawnych. W szczególności zwrócono w nim uwagę na dyskusyjne parametry tego ubezpieczenia, tj. zakres ochrony ubezpieczeniowej, pole ubezpieczeniowe, sumę gwarancyjną, składkę i koszty likwidacji. Ubezpieczenie obowiązkowe odpowiedzialności cywilnej pośredników kredytu hipotecznego jest nowym produktem na rynku ubezpieczeń, chroniącym kolejną grupę zaufania społecznego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 541, s. 295-311
Keywords: pośrednicy kredytu hipotecznego; ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej; ryzyko; mortgage loan intermediary; liability insurance; risk