Modelowanie pracy pala w warunkach samozrównoważonych obciążeń próbnych - Baca, Michał (Modeling of pile behaviour in the bi-directional static load test, 2019)
Próbne obciążenia statyczne są powszechnie uważane za najbardziej miarodajną metodę oceny nośności pala fundamentowego. Głównym problemem w badaniu jest konieczność zapewnienia odpowiedniej konstrukcji oporowej, zdolnej do przeniesienia obciążeń przyłożonych do pala za pomocą siłownika hydraulicznego. Realizuje się to zazwyczaj za pomocą pali kotwiących i odpowiedniego balastu, co może generować znaczące koszty i problemy techniczne, zwłaszcza przy palach o dużej nośności. Na przestrzeni lat trwały więc poszukiwania metody pozwalającej na równie dokładne określenie nośności pala, ale przy zniwelowaniu problemów związanych z budową konstrukcji oporowej
Keywords: badanie polowe; badanie modelowe; nośność pala; osiadanie pala; modelowanie numerycze; pal przemieszczeniowy