Obszary efektywności i jej pomiar na rynku zamówień publicznych - Puciato, Daniel; Gawlik, Agnieszka; Puciato, Weronika (Areas of efficiency and its measurement in the public procurement market, 2018)
Wielkość, złożoność, strategiczny charakter przedmiotów zamówienia oraz publiczna własność źródeł finansowania sprawiają, że problematyka efektywności rynku zamówień publicznych jest ważna poznawczo i aplikacyjnie. Podstawowym celem zamówienia publicznego jest dążenie do stanu, w którym zakup umożliwia uzyskanie jak najlepszej relacji między wartością a ceną danego dobra. Obie te kategorie należy postrzegać w perspektywach gospodarczej, społecznej i politycznej, co determinuje metody pomiaru efektywności. Celem pracy jest identyfikacja modelu pomiaru efektywności polskiego rynku zamówień publicznych. Zaproponowany model obejmuje trzy poziomy (meta, makro i mikro) oraz sześć obszarów: ramy instytucjonalne, legislacyjne i rynkowe, jakość instytucji kontraktującej, efekty działania instytucji kontraktującej, zarządzanie relacjami, zarządzanie dostawami oraz administrowanie projektem. Do każdego z nich zaproponowano zestaw mierników efektywności. Model ma charakter otwarty, a przedstawiona lista mierników nie stanowi zamkniętego zbioru i może być poddawana modyfikacjom w zależności od potrzeb analizy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 540, s. 21-31
Keywords: rynek zamówień publicznych; efektywność; pomiar; public procurement market; effectiveness; measurement