Przetarg publiczny jako forma wyboru dostawcy energii elektrycznej dla mieszkańców gminy - Przybylska, Monika (Public tender as a form of selection of the electricity supplier for the residents of the commune, 2018)
Artykuł skoncentrowany jest na tematyce wykonywania zadań publicznych przez gminy w zakresie zapewnienia jej mieszkańcom dostawy energii. Gminy są odbiorcami energii elektrycznej. Jej zakupu dokonują w celu wykonywania powierzonych im zadań w zakresie zaspokojenia potrzeb mieszkańców wiążących się z elektrycznością. Ze względu na to, że gmina jest jednostką publiczną, zobowiązana jest dokonać zakupu energii, opierając się na transparentnych kryteriach, a więc w ramach procedury zamówień publicznych. Celem artykułu jest wskazanie, jakie kryteria gmina powinna uwzględnić, dokonując wyboru dostawcy energii, przy założeniu, że powinna ona uwzględnić nie tylko czynniki cenowe, ale również pozacenowe, zwłaszcza ochronę środowiska w toku wytwarzania energii przez przedsiębiorstwa energetyczne. W trakcie prac nad niniejszym artykułem wykorzystano metodę dogmatyczną przez analizę ustawodawstwa unijnego i polskiego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 540, s. 42-54
Keywords: przetarg publiczny; zasada TPA; energia elektryczna; gmina; public tender; TPA principle; electricity; commune