Publicyzacja prawa prywatnego w obszarze prawa zamówień publicznych - Horubski, Krzysztof (Private law acquiring features of public law in the context of public procurement act, 2018)
W artykule dokonano oceny zasadności posługiwania się pojęciem „publicyzacja prawa prywatnego” w odniesieniu do prawa zamówień publicznych. Płaszczyzną odniesienia jest tu wpływ prawa zamówień publicznych na obszar stosunków umownych (umów zobowiązaniowych). Mówiąc o publicyzacji prawa prywatnego przez prawo zamówień publicznych, można stwierdzić występowanie dwóch aspektów tego procesu. Z jednej strony, w ramach odnośnego zespołu unormowań wprowadza się – w interesie publicznym – wiele imperatywnych wymogów ważności (skuteczności) cywilnoprawnych czynności prawnych, służących zawieraniu i wykonywaniu umów w sprawach zamówień publicznych. Drugim przejawem tytułowego procesu jest wprowadzanie do porządku prawnego środków prawa administracyjnego uzupełniających instrumenty cywilnoprawne w celu zapewniania udzielania i wykonywania zamówień publicznych zgodnie z publicznoprawnymi zasadami właściwymi tej dziedzinie prawa
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 540, s. 79-90
Keywords: publicyzacja prawa prywatnego; prawo zamówień publicznych; umowa zobowiązaniowa; realizacja zamówienia publicznego; private law acquiring features of public law; public procurement act; contracts creating obligations; performance of public contract