Wymóg zatrudnienia w formie umowy o pracę w Prawie zamówień publicznych - Pawlonka, Cezary (Obligation to employ a worker as a standard form in Public Procurement Law, 2018)
Zjawisko powszechnego zatrudniania w Polsce w ramach umowy-zlecenia niezgodne jest ze strategią rynku pracy Unii Europejskiej – flexicurity. Liczne przykłady nadużyć wobec pracowników pracujących w ramach umów niekodeksowych obrazują niską jakość zatrudnienia w tej formie. W związku z powyższym ustawodawca wprowadził zakaz zatrudniania na podstawie umowy-zlecenia w momencie wystąpienia stosunku pracy – jak przy umowie o pracę, osób realizujących usługi lub roboty budowlane przy zamówieniach publicznych, nawet w przypadku chęci zawarcia takiej umowy przez pracownika. Przepis ten ma zmniejszyć segmentację polskiego rynku pracy. W artykule zbadano historię i znaczenie umowy o pracę w naukach społecznych, zaprezentowano istotę pracy niestandardowej oraz dokonano szczegółowego porównania polskiego rynku pracy z unijnymi celami polityki zatrudnienia. Zaprezentowane w artykule badania jakościowe autora przeprowadzone zostały wśród osób młodych, pracujących w ramach zatrudnienia cywilnoprawnego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 540, s. 116-132
Keywords: prawo zamówień publicznych; rynek pracy; umowy o pracę; umowa - zlecenie; formy zatrudnienia; public procurement law; labor market; contract of employment; non-typical contract of employment; forms of employment