Społecznie odpowiedzialne zamówienia publiczne – wybrane problemy (kontekst publicznego nadzoru nad rynkiem zamówień publicznych) - Odachowski, Jarosław (Socially-responsible public procurement – selected problems (the context of public oversight over the public procurement market), 2018)
Problematyka zamówień publicznych nie może być rozważana wyłącznie w układzie zamawiający–wykonawca, gdzie celem jest doprowadzenie do zawarcia stosownych umów prawa cywilnego. Istotne znaczenie ma też kwestia prowadzenia przez państwo rozmaitych polityk. Tym samym na przedmiotowym rynku realizowany jest także interes publiczny. W takim ujęciu należy rozpatrywać zagadnienie tzw. społecznie odpowiedzialnych zamówień publicznych. Oznacza to, że zamawiający mają możliwość stosowania różnych wymogów (tzw. społecznych kryteriów), których celem jest spowodowanie – poprzez wykonywanie zamówień przez wyłonionych wykonawców – pozytywnych oddziaływań społecznych. Zarysowany kontekst pozwala zbadać zagadnienia związane z problemem społecznie odpowiedzialnych zamówień: kwestię zarządzania środkami publicznymi, kwestię konkurencji między wykonawcami, a w końcu także aspekt interesów wykonawców. Implikuje to zarazem kształt prawny publicznego nadzoru państwa nad rynkiem zamówień publicznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 540, s. 133-149
Keywords: zamówienia publiczne; społecznie odpowiedzialne zamówienia publiczne; społeczne kryteria; publiczny nadzór; rynek zamówień publicznych; public procurement; socially-responsible public procurement; social criteria; public oversight; public procurement market