O osobistym wykonaniu zamówienia publicznego - Zagrobelny, Krzysztof (Personal performance of a public contract, 2018)
W opracowaniu podjęto próbę wyjaśnienia zakresu istnienia obowiązku osobistego świadczenia w umowach o zamówienie publiczne. Jak wiadomo, tego rodzaju powinność stanowi wyjątek od przyjętego w Kodeksie cywilnym (k.c.) rozwiązania, które przy wykonaniu zobowiązania pozwala dłużnikowi wyręczać się innymi osobami. Prowadzona analiza prowadzi do zaskakującego wniosku, że de lege lata wykonawca zamówienia publicznego ma w tym zakresie większą swobodę, niż się powszechnie sądzi
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 540, s. 167-180
Keywords: zamówienia publiczne; kluczowe części zamówienia; wykonanie zamówienia; obowiązek osobistego świadczenia; wykonawca; podwykonawca; public contracts; major parts of contract; performance of the contract; personal performance obligation; contractor; subcontractor