Przejście i korzystanie z autorskich praw majątkowych w ramach zamówień publicznych – zasady ogólne oraz wybrane zagadnienia praktyczne - Jezioro, Julian (Transfer and use of copyrights in performance of public contracts − general rules and selected practical aspects, 2018)
Przedmiotem zamówień publicznych mogą być przedmioty praw wyłącznych, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt b Ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (PZP) – w tym utwory objęte uregulowaniem Ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Zwykle są one przedmiotem dostawy lub usługi. Przepisy ustawy o prawie autorskim dotyczące stosunków umownych w dość szerokim zakresie modyfikują i uzupełniają zasady zawierania tych umów, wynikających z Kodeksu cywilnego. W opracowaniu wskazano wybrane problemy praktyczne, jakie mogą się pojawić przy konstruowaniu podstaw prawnych konkretnych stosunków, w tym najważniejsze odmienności uregulowania szczególnego prawa autorskiego. Ilustracją prowadzonych rozważań są przykłady umów zawieranych w ramach uregulowania dotyczącego partnerstwa innowacyjnego (art. 73h Prawa zamówień publicznych) oraz w ramach konkursów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 540, s. 201-215
Keywords: utwory; artystyczne wykonania; bazy danych; umowy dotyczące zamówień publicznych; przeniesienie praw autorskich; licencja; partnerstwo inwestycyjne; works; artistic performance; database; public contracts; transfer of copyrights; license; investment partnership