Wpływ wysiłku fizycznego na percepcję pomarańczowego i cytrynowego smaku napojów izotonicznych - Pachołek, Bogdan; Buca, Jędrzej; Sady, Sylwia (Influence of physical activity on orange and lemon flavors perception of isotonic drinks, 2018)
Rynek napojów izotonicznych jest jednym z najszybciej rozwijających się obszarów dotyczących produktów o charakterze funkcjonalnym. Napoje izotoniczne należą do grupy napojów funkcjonalnych, które zgodnie z uregulowaniami prawnymi muszą spełnić określone cechy dotyczące osmolalności, zawartości węglowodanów, wartości energetycznej i zawartości sodu. Głównymi funkcjami napojów izotonicznych są nawodnienie organizmu i utrzymanie prawidłowej zawartości składników mineralnych w ustroju człowieka, zwłaszcza po wzmożonej aktywności fizycznej. Smak w przypadku napojów izotonicznych, ze względu na ich specyficzny charakter oraz dawkowanie, musi satysfakcjonować konsumenta, zarówno przed, jak i po wysiłku fizycznym. Celem pracy była ocena wpływu wysiłku fizycznego na percepcję smaku pomarańczowego i cytrynowego napojów izotonicznych przez młodych mężczyzn. Zakres badań obejmował przeprowadzenie testu sensorycznego opartego na metodzie wskaźnika rozcieńczeń N przed i po próbie wysiłkowej wykonanej zgodnie z testem Wingate. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że wysiłek fizyczny znacząco obniża zdolność rozpoznania zarówno smaku pomarańczowego, jak i cytrynowego napojów izotonicznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 542, s. 132-141
Keywords: napój izotoniczny; percepcja smaku; test Wingate; wskaźnik rozcieńczeń N; isotonic drinks; taste perception; Wingate test; N dilution factor