Optymalizacja produkcji biomasy mikroglonów na cele energetyczne w przebiegu różnych sposobów odżywiania - Świątek, Mateusz K.; Zabochnicka-Świątek, Magdalena (Optimization of microalgal biomass production in different methods of nutrition for energetic purposes, 2018)
Mikroglony mają bardzo dobrze rozwinięte mechanizmy adaptacyjne do różnych środowisk. Mikroglony z gatunku Chlorella vulgaris mogą rosnąć w warunkach odżywiania auto-, jak też mikso- i heterotroficznego, a ich biomasa może stanowić doskonały surowiec do wykorzystania na cele energetyczne. Głównym celem pracy była ocena efektywności produkcji biomasy mikroglonów z gatunku Chlorella vulgaris na cele energetyczne w przebiegu różnych sposobów odżywiania. Badania prowadzono z wykorzystaniem hodowli okresowej, w systemach zamkniętych. W pracy dokonano oceny przyrostu biomasy mikroglonów w czasie. Przeanalizowano przebieg intensywności fotosyntezy poprzez pomiary zawartości tlenu rozpuszczonego w medium hodowlanym, pomiary zawartości chlorofilu a w komórkach i odczynu środowiska. Badania wykazały, że najkorzystniejszym sposobem hodowli mikroglonów na cele energetyczne była hodowla, w której zastosowano miksotroficzny sposób odżywiania
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 542, s. 177-187
Keywords: hodowla mikroglonów; biomasa; sposoby odżywiania; cultivation of microalgal; biomass; methods of nutrition