Architektura systemów Blockchain 2.0 - Sitarska-Buba, Monika (Architecture of the Blockchain 2.0, 2018)
Systemy blockchain są technologią umożliwiającą rozproszone przetwarzanie danych między różnorodnymi węzłami w obrębie sieci. Systemy te stanowią przykład technologii rewolucyjnej determinującej zmiany w podejściu do systemu zarządzania oraz systemów ekonomicznych funkcjonujących we współczesnej gospodarce. Osiągnięto to głównie na skutek przeniesienia ciężaru procesu walidacji poprawności transakcji z dotychczasowych jednostek centralnych, takich jak instytucje finansowe, banki czy urzędy, na poziom algorytmów informatycznych zaimplementowanych w danym systemie Blockchain 2.0. W artykule zaprezentowano koncepcję architektury systemów Blockchain 2.0, zarządzaną przez poszczególne warstwy od aspektów czysto algorytmicznych przez wydajnościowe aż po aspekt biznesowy. Zastosowanie poszczególnych warstw pozwala na coraz bardziej elastyczne zastosowanie systemów Blockchain 2.0 na gruncie biznesowym
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2018, Nr 4 (50), s. 135-147
Keywords: blockchain 2.0; technologie rozproszonych rejestrów; inteligentne kontrakty; mechanizm konsensusu; technologies of distributed registers; smart contracts; mechanism consensus