Wybrane standardy elektronicznej wymiany informacji w podmiotach leczniczych - Strzelecka, Agnieszka (Selected standards of electronic information exchange in medical entities, 2018)
Implementacja technologii informacyjno-komunikacyjnych w ochronie zdrowia oraz właściwe zarządzanie nimi jest postrzegane jako niezbędny element funkcjonowania podmiotów leczniczych. Jednakże brak standardów w ochronie zdrowa spowodował powstanie niewspółpracujących ze sobą lokalnych systemów informatycznych i baz danych. Świadczenie usług zdrowotnych na wysokim poziomie można m.in. osiągnąć dzięki wprowadzeniu standardów elektronicznej wymiany danych (EDI), co umożliwi lekarzowi podejmowanie decyzji o leczeniu pacjenta na podstawie bieżących informacji medycznych. Mając na uwadze to, że systemy EDI stwarzają możliwość ciągłego dostępu do dokumentacji medycznej, w artykule przedstawiono krótką charakterystykę wybranych standardów pozwalających na przesyłanie danych między placówkami leczniczymi. Poznanie tych standardów jest ważne, ponieważ systemy informacyjne tworzone na potrzeby zarządzania służbą zdrowia powinny odpowiadać aktualnym możliwościom rozwiązań technologicznych
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2018, Nr 4 (50), s. 160-168
Keywords: DICOM; HL7; HL7v2; HL7v3; FHIR