Korporacje transnarodowe we współczesnej gospodarce światowej - Sporek, Tadeusz (Transnational corporations in the contemporary world economy, 2019)
W wyniku wzrostu znaczenia procesów związanych z globalizacją, umiędzynarodowienia przedsiębiorstw i produkcji korporacje transnarodowe (KTN) dysponują bardzo dużym kapitałem produkcyjnym, generującym olbrzymie zyski. O ich potędze świadczy fakt, że niejednokrotnie dochody KTN przekraczają wartość PKB średnio rozwiniętych krajów. Głównym celem opracowania jest ukazanie roli korporacji transnarodowych w gospodarce światowej. We wstępie zwięźle przedstawiano istotę globalizacji i pogłębionej globalizacji, w których KTN odgrywają główną rolę. Opracowanie zawiera analizę korporacji na dwóch poziomach: teoretycznym i historycznym (definicje i rozwój korporacji transnarodowych w ciągu ostatnich dziesięcioleci) oraz geograficznym (lokalizacja KTN i zagranicznych podmiotów zależnych). Ostatnia część opracowania pokazuje asymetrię potęgi gospodarczej KTN z krajów rozwiniętych i rozwijających się. Autor przedstawia znaczenie KTN głównie na podstawie publikacji statystycznych Konferencji Narodów Zjednoczonych do spraw Handlu i Rozwoju (UNCTAD), w szczególności World Investment Report
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2019, Nr 1 (21), s. 102-114
Keywords: globalizacja; gospodarka światowa; korporacje międzynarodowe; globalization; world economy; transnational corporations