Inicjatywy Komisji Europejskiej w zakresie poprawy bezpieczeństwa rynków finansowych - Ostalecka, Agnieszka (European Commission initiatives concerning the increase of financial system safety, 2011)
Obecny kryzys finansowy ukazał wiele słabości systemu finansowego, powodując silną potrzebę przeprowadzenia reform sektora finansowego. Przebudowa architektury systemu finansowego wymagała ścisłej współpracy i koordynacji działań na szczeblu ponadnarodowym. Przedstawiony jako efekt tej współpracy plan działań Komisji Europejskiej dotyczący reform systemu finansowego opiera się na czterech zasadach: zwiększania odpowiedzialności, przejrzystości, wzmacniania nadzoru i zapobiegania sytuacjom kryzysowym i zarządzania nimi. Reformy te mają na celu wyeliminowanie zdiagnozowanych słabości, a przez to zwiększenie stabilności systemu finansowego i zmniejszenie jego podatności na kryzysy finansowe
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 193, s. 20-31
Keywords: kryzys subprime; reformy systemu finansowego; bezpieczeństwo systemu finansowego