System informacyjny nadzoru ubezpieczeniowego – ujęcie regulacyjne - Kurek, Robert (Information system of insurance supervision – regulatory perspective, 2011)
W artykule dokonana została charakterystyka systemu informacyjnego nadzoru ubezpieczeniowego w ujęciu przedmiotowym, podmiotowym, organizacyjnym oraz w ujęciu regulacyjnym. Przeanalizowane zostały również funkcje i zadania, jakie system informacyjny spełnia w sprawowaniu nadzoru ubezpieczeniowego. Zawarta w opracowaniu analiza roli i znaczenia systemu informacyjnego nadzoru ubezpieczeniowego pozwoliła też udowodnić tezę, że to właśnie dzięki jego istnieniu i jego dobrej organizacji możliwe jest właściwe przeprowadzanie procesu nadzorczego oraz sprawne funkcjonowanie instytucji nadzorczych, a także prawidłowe funkcjonowanie rynku ubezpieczeniowego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 193, s. 49-64
Keywords: informacja; system informacyjny; nadzór ubezpieczeniowy