Wpływ nowych rozwiązań technologicznych na funkcjonowanie rynków papierów wartościowych – zarys problemu - Gorczyńska, Alina (Effect of new technological solutions for the functioning of securities markets — outline of the problem, 2011)
Niewątpliwie jednym z głównych czynników zmieniających obraz współczesnego świata jest postęp naukowo-techniczny. Postęp ten odegrał również ogromną rolę w kształtowaniu zasad funkcjonowania rynku finansowego, w tym rynku papierów wartościowych. Skutki wprowadzenia nowych rozwiązań technologicznych można rozpatrywać z punktu widzenia korzyści, do jakich należy wzrost płynności rynków papierów wartościowych, niższe koszty funkcjonowania i inwestowania, możliwość inwestycji w skali globalnej, większa przejrzystość rynku. Poza korzyściami, postęp naukowo-techniczny przyczynił się do pogłębienia zjawisk negatywnych, głównie związanych z większym zagrożeniem kryzysami finansowymi oraz rozprzestrzenianiem się tych zjawisk w skali globalnej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 197-205