Empiryczna relacja między cenami akcji a wynikami finansowymi spółek - Sekuła, Paweł (Empirical relationship between stock prices and earnings of companies, 2011)
W artykule zaprezentowano empiryczne testy relacji między wskaźnikiem wzrostu EBIT a średnimi stopami zwrotu w okresie 1999-2009. Analiza liniowej zależności między wskaźnikiem wzrostu EBIT a stopami zwrotu wskazuje na brak istotnych zależności. Przetestowano ponadto prostą strategię fundamentalną. Test pokazuje, że kiedy portfele są uformowane tylko na podstawie wskaźnika wzrostu EBIT, to obserwujemy ponadprzeciętne zwroty. Portfel z wysokim wskaźnikiem wzrostu EBIT osiąga zwroty wyższe od WIG, generuje średnią roczną stopę zwrotu w wysokości 38% w okresie 2000-2009
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 478-487