Przegląd metod pomiaru efektywności w aspekcie zastosowania do oceny działalności podmiotów sektora publicznego - Kozuń-Cieślak, Grażyna (A review of the efficiency measurement methods in the aspect of the assessment of the public sector performance, 2011)
Problemu efektywności nie można rozpatrywać bez odniesienia się do sposobów jej mierzenia, gdyż tylko wtedy można zarządzać daną organizacją czy jakimiś obszarem jej działalności, kiedy możliwe jest zmierzenie i analizowanie procesów zachodzących na skutek tej działalności. Potrzeba poszukiwania i weryfikacji sposobów poprawy efektywności funkcjonowania podmiotów sektora publicznego jest w ostatnich latach coraz silniej akcentowana w literaturze, debacie naukowej i politycznej. W ramach niniejszego opracowania podjęto próbę zidentyfikowania metod szacowania efektywności w aspekcie specyfiki sektora publicznego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 90-100