Fundusz Rezerwy Demograficznej jako narzędzie prewencji w polskich finansach publicznych - Obidziński, Piotr (Demographic reserve fund as a prevention tool in Polish public finance, 2011)
Przedmiotem niniejszej pracy jest Fundusz Rezerwy Demograficznej (FRD). Celem niniejszego artykułu jest analiza czynników wpływających na zapotrzebowanie FRD, przedstawienie wybranego scenariusza i omówienie jego konsekwencji dla finansów publicznych. W artykule przedstawiono analizy, diagnozy i prognozy zapotrzebowania Funduszu na środki finansowe spowodowane wejściem w wiek emerytalny przez pokolenie wyżu demograficznego i zwiększenie liczby osób w wieku emerytalnym spowodowane przez proces starzenia się społeczeństwa
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 128-143