Redystrybucja w teorii wyboru publicznego - Walasik, Artur (Public choice approach to redistribution, 2011)
Przedmiotem artykułu są metodologiczne podstawy teorii wyboru publicznego jako jednego z dominujących współcześnie podejść do badania redystrybucyjnej aktywności władzy publicznej. Rozważone zostały przede wszystkim zagadnienia dotyczące specyfiki podejmowania decyzji redystrybucyjnych oraz koncepcja medianowego wyborcy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 191-199