Budżet Unii Europejskiej w świetle strategii Europa 2020 - Cieślukowski, Maciej (European Union budget in the light of the strategy Europe 2020, 2011)
W czerwcu 2010 r. Rada Europejska przyjęła strategię rozwoju Unii Europejskiej na lata 2014-2020: Europa 2020, Strategia na rzecz inteligentnego i zrównoważonego rozwoju sprzyjającemu włączeniu społecznemu. Jednym z najważniejszych zadań Rady UE w najbliższych latach będzie ustalenie zasad i struktury jej finansowania. W artykule autor wskazuje propozycję Komisji dotyczącą zmian w unijnym budżecie oraz podejmuje próbę ich oceny z punktu widzenia realizacji strategii. Na uwagę zasługuje m.in. zwiększenie elastyczności wydatków budżetowych oraz wprowadzenie nowych sposobów finansowania unijnych programów, a w szczególności zastąpienie dotacji bezzwrotnych pożyczkami
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 231-241