Koncepcje euroobligacji państw strefy euro - Liberadzki, Kamil (Concepts of the EMU countries’ eurobonds, 2011)
W następstwie przeciwdziałania wystąpieniu niewypłacalności Grecji, decydenci krajów UE doprowadzili do powołania Europejskiego Funduszu Stabilizacji Finansowej (EFSF). Co więcej, wysunięto wiele propozycji co do zorganizowania wspólnych emisji obligacji skarbowych państw Unii Europejskiej i strefy euro. W opracowaniu wskazano, że zarówno koncepcja EFSF, jak i inne przedłożone propozycje dotyczące euroobligacji są niczym innym jak strukturą zwaną Collateralized Debt Obligation (CDO). Paradoksalnie, ratunku dla strefy euro upatruje się w sekurytyzacji, mechanizmie, który omal nie zniszczył amerykańskiego i światowego systemu finansowego. W dłuższej perspektywie euroobligacje mogą nie uchronić krajów Europy przed groźbą niewypłacalności
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 283-292