Finansowanie przeciwdziałania skutkom katastrof naturalnych z Funduszu Solidarności - Piepiora, Zbigniew (Financing of the counteraction of the natural disasters results from the Solidarity Fund, 2011)
W artykule przedstawiono finansowane aspekty zapobiegania negatywnym konsekwencjom katastrof naturalnych z Funduszu Solidarności Unii Europejskiej (FSUE) na obszarze Europy. Przedział czasowy badań dotyczy lat 2002-2008. W pierwszej części artykułu przedstawiono ogólną charakterystykę FSUE. Następnie zaprezentowano wybrane katastrofy naturalne i ich skutki na obszarze Europy. Na koniec przedstawiono wydatki z FSUE w zakresie przeciwdziałania skutkom tego typu zjawisk. Z przeprowadzonej analizy wynika, że ze względu na corocznie powtarzające się klęski żywiołowe Fundusz Solidarności Unii Europejskiej jest instrumentem potrzebnym państwom Europy. Jednak w jego funkcjonowaniu usprawnienia wymaga procedura rozpatrywania wniosków o pomoc z funduszu, która, zdaniem autora, trwa zbyt długo
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 312-323