Metody ograniczania deficytu sektora finansów publicznych w państwach Unii Europejskiej w warunkach kryzysu finansowego - Wójtowicz, Katarzyna (Methods of reducing general government deficit in the EU member states under conditions of financial crisis, 2011)
Celem artykułu jest wskazanie sposobów ograniczania deficytu sektora finansów publicznych podejmowanych w państwach UE w warunkach obecnego kryzysu finansowego. Badaniem objęto kształtowanie się dochodów, wydatków i salda sektora general government 27 państw członkowskich w latach 2009-2011. Na potrzeby opracowania metody zastosowane w celu redukcji deficytów budżetowych zostały usystematyzowane w trzy grupy koncentrujące się wokół rozwiązań na rzecz: obniżania wydatków, podnoszenia podatków oraz zmian instytucjonalnych przyczyniających się do zwiększenia skuteczności polityki fiskalnej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 334-348