Problemy nakładania podatku dochodowego na przedsiębiorców - Ciupek, Bożena (Issues of imposing the income tax liabilities on entrepreneurs, 2011)
Obciążenia podatkowe dochodu przedsiębiorcy są przedmiotem zainteresowania teorii i praktyki podatkowej, co wynika ze znaczenia, jakie mają tego typu zobowiązania dla władzy podatkowej i podatnika. Zasadniczym problemem pojawiającym się podczas stanowienia tego typu kategorii podatkowej jest ustalenie, co ma być przedmiotem obciążenia i w jaki sposób ustalać kategorie wpływające na jego kształt. Ustalenie przedmiotu opodatkowania i jego determinant co do zasady leży w rękach władzy publicznej. W praktyce jednak jej możliwości warunkują zasady, których przestrzeganie przesądzać będzie o jakości stanowionej daniny. Zasady te mają zarówno charakter zasad ogólnych odnoszących się do każdego obciążenia podatkowego, jak i charakter szczegółowy charakterystyczny dla konstrukcji daniny obciążającej dochody przedsiębiorców
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 351-361