W sprawie klasyfikacji podatków majątkowych – podstawowego potencjału dochodowego samorządu terytorialnego - Felis, Paweł (On the classification of taxes on property – the basic income potential of local selfgovernment, 2011)
Przedmiotem rozważań niniejszego artykułu są zagadnienia klasyfikacji podatków majątkowych. Uznano, iż kryteria klasyfikacji podatków majątkowych powinny odwoływać się do trwałych oraz łatwych do zidentyfikowania cech. W rezultacie wykorzystano następujące kryteria: ekonomiczny proces powstawania i użytkowania dochodu (przedmiotowe), jednoznaczną konkretyzację przedmiotu opodatkowania (ekonomiczne), związek pomiędzy normatywnie określonymi elementami techniki opodatkowania a rzeczywistym stanem (związek pomiędzy obciążeniem formalnym i materialnym), zakres terytorialny podatków (miejsca przeznaczenia środków pochodzących z podatków). Dzięki nim możliwe jest uporządkowanie materii podatków majątkowych oraz zidentyfikowanie ich cech, co może stanowić wkład do dyskusji nad kształtem reformy systemu opodatkowania nieruchomości w Polsce
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 362-372