Rola niezależnych instytucji fiskalnych w przemianach finansów publicznych - Franek, Sławomir (The role of independent fiscal institutions in the transformation of public finance, 2011)
Celem artykułu jest przedstawienie roli niezależnych instytucji fiskalnych w przemianach współczesnych finansów publicznych. Wskazano w nim na specyfikę ich funkcjonowania w poszczególnych krajach Unii Europejskiej. Ukazano także możliwości zastosowania podobnych rozwiązań w Polsce w świetle wprowadzanych zmian w regulacjach finansów publicznych, służących wzmocnieniu dyscypliny fiskalnej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 373-382