Progresja podatkowa a idea sprawiedliwości - Lewkowicz-Grzegorczyk, Katarzyna (Tax progression and the idea of justice, 2011)
Celem artykułu jest próba pokazania, w jaki sposób progresja realizuje idę sprawiedliwości podatkowej. Autorka, po przedstawieniu teoretycznych podstaw dotyczących sprawiedliwości podatkowej i progresji podatkowej, prezentuje realizację obu tych zagadnień w polskim podatku dochodowym od osób fizycznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 396-406